7 augustus 2013

Vitamine ABC
'' Vitamientjes zijn heel erg belangrijk voor je!'' Dat is althans wat mij vroeger heel vaak is verteld. Natuurlijk zijn onze ouders niet helemaal gek en zit er een kern van waarheid in. Maar welke vitamines zijn er dan allemaal? En nog sterker, waar zijn ze goed voor? Vandaag een artikel over de inner beauty, want je bent op je mooist als je je van binnen ook goed voelt. Lees verder om nog mooier te worden.


Geschiedenis
Vitamine is een combinatie van twee Latijnse woorden. Allereerst het woordje Vita wat leven betekent en het tweede deel Amine wat een stikstof bevattende verbinding is. In het begin van de is ontdekt dat vitamines essentieel zijn voor je lichaam, wat betekent dat je lichaam de stoffen nodig heeft, omdat ze deze zelf niet kan maken. Om die vitamines binnen te krijgen, zal je dus voeding moeten eten die vitamines bevatten om zo je lichaam gezond te houden. Nou zijn ze er alleen later in de twintigste eeuw achter gekomen dat niet alle vitamines stikstof bevatten, maar de naam 'vitamine' was al in groot gebruik en het was niet handig als ze nou een andere naam zouden gaan bedenken.

Van het begin van de twintigste eeuw, toen de ontdekking van vitamines plaatsvond, tot ongeveer 1970 was men vooral bezig met het onderzoeken van de vitamines en het proberen na te maken ervan. Na 1970 werd voornamelijk nog gekeken wat de rol van vitamines was bij ziekten en bij chronische (voor altijd blijvende) ziekten.

Vitamines
In totaal zijn er dertien verschillende vitamines. Je hebt vier vet oplosbare vitamines, dit zijn vitamines die vooral voorkomen in vet van voedingsmiddelen en die worden opgeslagen in het weefsel van het lichaam. Sommige mensen krijgen daardoor dus meer 'vet' op hun lichaam.
 • Vitamine A
 • Vitamine D
 • Vitamine E
 • Vitamine K
Verder heb je nog negen water oplosbare vitamines. Dit zijn vitamines die in vocht van voedingsmiddelen zitten en moeilijker kunnen worden opgenomen door het lichaam. Als je voldoende hebt van deze vitamines en je niet meer van deze nodig hebt, dan worden ze door het lichaam weg gespoeld in de urine.
 • Vitamine B (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 en B12)
  B12 is een uitzondering die wel goed kan worden opgenomen door het lichaam.
 • Vitamine C


Werking
 • Vitamine A
  Vitamine A is vooral belangrijk voor je weerstand. Ondanks dat het voornamelijk voor een goede weerstand zorgt, is het ook belangrijk voor je gezichtsvermogen, groei en gezondheid van je huid en tandvlees. Vitamine A zorgt er dus echt voor dat je er beter uit gaat zien. Wanneer je een tekort aan vitamine A hebt, zal je dan ook een doffere huid en doffer uitziend haar hebben.
 • Vitamine B
  Zoals je eerder al las, is vitamine B onder te verdelen in B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11, B12. Vitamine B is dan ook een hele belangrijke met een heleboel verschillende werkingen. Waar vitamine B vooral goed voor is, is de stofwisseling, de spijsvertering, het zenuwstelsel, zuurstoftransport, weerbaarheid tegen infecties, verhoging energie, tegengaan van rimpels, het op peil houden van het cholesterolgehalte en nog meer dingen. Het is dus heel belangrijk om hier geen tekort aan te hebben.
 • Vitamine C
  Vitamine C is in de beautywereld een soort van 'wonderproduct'. Het is namelijk een antioxidant, dat is een stofje dat zorgt dat je huidcellen goed aansterken, herstellen en zich vernieuwen. Ook wordt het gebruikt voor rimpels. Daarnaast is vitamine C ook belangrijk voor je weerstand net zoals vitamine C en voor gezonde botten, een mooie huid, gezonde bloedvaten, een goed functionerend zenuwstelsel en het is ook nog belangrijk voor de energievoorziening van jou lichaam. Vitamine C is dus net als vitamine B een belangrijke vitamine voor veel doeleinden.
 • Vitamine D
  Vitamine D krijg je voornamelijk binnen door het zonlicht en een tekort eraan is dan ook niet zo snel gebeurt. Vitamine D is belangrijk voor sterke botten en sterke spieren, maar het is wederom een stof die belangrijk is voor een goede weerstand. Bovendien is een goede weerstand het begin van een mooi en gezond lichaam.
 • Vitamine E
  Vitamine E speelt een grote rol bij de aanmaak van rode bloedcellen en het in stand houden van spier- en andere weefsels. Wederom heeft ook vitamine E een bijdrage aan een goede weerstand. Van vitamine E heb je echter niet snel teveel of te weinig zoals je bij andere vitamines meer moet opletten.
 • Vitamine KVitamine K is een vitamine die belangrijk is voor de bloedstolling en botstofwisseling. Vooral baby's hebben veel vitamine K nodig, omdat zij dit van hun moeder nog niet mee krijgen en zelf niet genoeg kunnen aanmaken. Bloedstolling is heel erg belangrijk voor wondjes, zodat deze snel kunnen herstellen.
Vitamines zijn dus zeer noodzakelijk voor je lichaam. Het is belangrijk om je lichaam gezond te houden en van een gezond lichaam wordt ieder mens mooier!

Liefs,
♥B
Bron:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten